Solceller för vår villa

Spiken i kistan. Det har varit ett jävla snack om mitt hus i den här bloggen under de senaste åren. Inte konsekvent, men inte perioder åtminstone. Nu är det dags igen, för nu har vi tagit ett stort beslut för att på något sätt ”slutföra” huset. Vi har valt att skaffa solceller till villan.


”Det satt långt inne” sa min bror när vi berättade det. Han hade förstås skaffat solceller till sin villa för länge sedan. Det finns en anledning till att han kallas Bror Duktig i familjen. Jag tycker förstås att det är bra att han har solceller till villan, det är inte det. Han kunde bara testa på att vara lite mer ödmjuk ibland.


Men nu struntar vi i honom! Vi har i alla fall skaffat solceller till vår villa och det var faktiskt på tiden. Vi har diskuterat saken i flera år men aldrig riktigt fått tummen ur. Eller, det kanske inte är helt korrekt. Vi har snarare haft väldigt svårt att ta steget på grund av rädsla. Det har känts som en så stor sak att göra. Man ställer sig frågor om energiförsörjningen. Kommer elen räcka till om vi installerar solceller i vilan? Finns det några andra saker som kan gå fel? Vad är värsta scenariot?


Ni vet, såna där orostankar. Det var därför vårt nästa beslut i processen att skaffa solceller i vår villa blev så himla lyckat. Vi kontaktade en firma som arbetade med solceller för villor, och enbart med det. Vi berättade hur våra tankar gick och att vi kände oss lite nervösa för att ta steget. Personen i andra änden av luren sa att han förstod precis, och att det var vanligt. Han bokade därför in ett kostnadsfritt möte med en expert på solceller för villa. Denne person kom sedan, några dagar senare, till vårt hus och inspekterade. Vi var förstås tvungna att först fastslå att solceller för villan var en god idé. Om det fanns tillräckligt med yta att jobba med.


Det skulle det visa sig att det gjorde. Mannen som kom på besök var väldigt informativ, vilket vi uppskattade. Vi fick svar på alla frågor och funderingar, och mer därtill. Det dröjde inte länge innan vi tog beslutet att skaffa solceller för villan. Vi har inte sett oss om sedan dess.


Hur många av er läsare är det som har solenergi i hemmet? Skriv gärna i kommentarsfältet!