Konflikten om balkongrenovering

Det blossar nästan alltid upp en konflikt varje gång ett relativt omfattande bygge ska genomföras. Min upplevelse är att det knappt finns några undantag som bekräftar regeln vad gäller detta. Människor kan i ena stunden skandera om hur viktigt det är att bygga nya bostäder i Sverige. I nästa stund klagar de lika högljutt när en gammal skola som ligger bredvid deras fastighet ska rivas till förmån för nya byggen. Den ena handen verkar inte veta vad den andra gör i sådana frågor. Och det gör det hela mycket komplicerat.


Ta balkongrenoveringar som exempel. Det är bannemej en fråga som upprör svenskarna ända ut i hårtopparna. Balkongrenovering är förstås ett uttryck som kan innebära många olika saker. Det kan handla om en enklare och mindre renovering. Men det kan också handla om byggprojekt som gör hela balkongen större åt alla håll. Eller projekt där man till och med bygger balkonger på fasader där det aldrig förr har funnits. Sådana omfattande balkongrenoveringsprojekt rör nästan alltid upp känslor. Och jag ska berätta varför.


  1. De allra flesta som bor i en lägenhet skulle uppskatta att få en balkong. Balkongen är en naturlig tillflyktsort för stadsbor och det är bevisat att lägenhetsägare mår bra av att ha en. Angående huruvida balkongbygget förstör fasaden på huset kan man ju fråga sig vilka som bryr sig mest. De som går utanför och tittar upp på byggnaden eller de som bor på insidan och inte tvingas se fasaden. Alltså, en balkongrenovering ses i regel med positivism från de boende.


  1. Den största skepticism mot balkongrenovering kommer förstås från det håll där den mesta skepticism kommer ifrån. Nämligen från allmänheten. Denna klump av klagan. Personer som kanske passerar byggnaden i fråga någon gång då och då. Men som ändå tycker sig ha rätten att kräva att den inte ska få förnyas. Till allmänheten hör förstås också stadsförvaltningar, som ofta ställer sig negativa till balkongrenoveringar. Det förstör fasaden på byggnaderna, tycker de. Men tänker de inte på att värdet för lägenheterna i staden kan öka markant? En balkong är, som sagt, någonting eftersträvansvärt för de allra flesta stadsbor.


Detta är förstås långt ifrån okomplicerat. Och även om min åsikt lyser igenom i texten så försöker jag ställa mig så objektiv jag kan till frågan. Balkongrenovering kan vara känsligt för många. Det är tveklöst så att ett sådant byggprojekt kan förändra utseendet på fasaden. Det kan göra byggnaden mindre tilltalande för ögat. Men tänk på nyttan! Jag har sett byggen som har gjort den nya balkongen till en integrerad del i en gammal fasad. Med rätt leverantör av balkongrenovering så kan balkongen bli ett tillskott snarare än en böld på huset. Det gäller bara att få till utseendet, och det fixar proffsen!


Skriv gärna ner och skicka era tankar om detta till mig!